Tyto věci byste neměli dávat do lednice.







Skladování jídla je a vždy bude problematické, neboť každá z nich má jiné vlastnosti a potřebuje pro zvýšení životnosti jiný druh skladování. Když se vrátíme z obchodu s plnými těžkými taškami a už si chceme jenom sednout, máme tendence dát vše do lednice, čímž kolikrát urychlíme jejich zkázu. Pokud je to i váš případ, přečtěte si, u kterých potravin se tomu musíte vyvarovat.

Brambory

V případě, že brambory uložíte do lednice, škrob se vlivem chladu začne rozpadat a brambory získají zvláštně sladkou chuť. To však neznamená, že byste je měli nechat v teple, pokud disponujete skladem, uložte brambory právě tam. Vyhovují jim chladnější a temná prostředí.

Rajčata

Skladování rajčat je lehce problematické. Vyhovuje jim teplota lehce nad deset stupňů, avšak tím zkrátíte jejich trvanlivost. Když je dáte do lednice, vydrží vám déle, ale na druhou stranu tím přerušíte proces zrání, díky kterému získávají svou jedinečnou chuť. Proto by bylo ideální je také dát do skladu a pravidelně kontrolovat jejich stav.

Tykvovitá zelenina

Dýně, cukety, melouny a patisony více než chlad ocení pokojovou teplotu. Na povrchu je tvrdá slupka, která chrání bohatou dužinu, a když je dáte do lednice, přijdou o výživovou hodnotu a trvanlivost.

Chléb

Ačkoliv pečivo do lednice dává jen málokdo, je třeba si ujasnit, že pokud jej budete uchovávat v chladu a vlhku, rychle vám zplesniví. Pokud se domníváte, že chléb nesníte všechen, dejte ho radši do mrazáku, čímž uchováte čerstvá chuť. Včas ho před další konzumací vyjměte a uchovávejte jej v utěrce. Nejlepší je však pořídit si uzavíratelný látkový pytlík, kam pečivo dáte ihned po příchodu z obchodu.

Med

Med má tendence v chladu krystalizovat, takže je téměř nemožné jej pak ze sklenice vyndat. Umístěte ho proto radši v uzavíratelném obalu do spíže.

Komentářů

komentáře