V dnešní době se upravené jídelníčky již neřadí mezi rarity a stále více podniků se snaží brát ohledy na jednotlivé preference. Ve školních jídelnách je většinou v nabídce okolo tří jídel, z toho to třetí bývá zpravidla vegetariánské.
Vyřazení masa z jídelníčku však není jediné omezení, o které se lidé snaží. Jsou také pescetariáni (nejedí ryby) nebo čistě selektivní vegetariáni, kteří třeba jí kuřecí maso, ale vadí jim konzumace hovězího a vepřového, protože jim kráva a prase připadají příliš inteligentní, než aby skončily na talíři. Ne všechna omezení se však týkají jen masa, spousta lidí trpí intolerancí vůči konkrétním skupinám potravin. Nejznámější je třeba lepková nebo laktózová. Stále je těžké se s těmito potřebami stravovat, postupně se to však zlepšuje, neboť je stále více specializovaných obchodů a prodejen.
Co způsobuje psychické problémy při snížené konzumaci masa?
Vzhledem k tomu, že tato potravina obsahuje životně důležité živiny, je třeba si je nahradit alternativní metodou. V tomto případě je to třeba sójou nebo tofu. Sója je však zrádná, neboť obsahuje spousta fytoestrogenů a v případě jejich přebytku v krvi může docházet ke zvýšení úzkostných stavů. Dalším problémem je pak pocit vyloučení z kolektivu, jelikož se často setkáte s odsouzením, nepříjemnými otázkami nebo vtipů směřovaných na vaši preferenci.
Vegetariánství sebou však ještě nepřináší tolik problémů jako veganství. Tam jsou požadavky složitější a obzvláště v restauracích, jídelnách či podnicích se na vás mohou koukat skepticky. Navíc tím, že je zcela vyčleněna konzumace živočišných produktů, se snižuje i příjem potřebných živin. Absence omega-3 mastných kyselin nebo vitaminu B12 může se stavem naší psychiky udělat divy. Proto je nutné dbát na doplňování si těchto konkrétních složek a tím i předejít strádání našeho organismu.