
K podzimu dýňová polévka neodmyslitelně patří, proto je na místě si představit i její netradiční způsoby přípravy. S chladnějšími dny a ponuřejším počasím teplé jídlo dokáže dělat zázraky, proč si ho tedy nedochutit exotickou ingrediencí jako je zázvor nebo kokosové mléko?
A pokud se nebojíte pálivého, kořením chilli rozhodně nic nezkazíte. Vzhledem k tomu, že dýně k podzimu neodmyslitelně patří, potkáte se s jejími variacemi v mnoha pokrmech. Gastronomie 21. století se pyšní značnou kreativitou, proto na ni můžete narazit jak ve slané tak ve sladké kuchyni.
Popularitě se tak těší nejen polévky, ale i dýňové brownies, bábovky nebo košíčky. Nemusíte se tedy bát přinést podzimního ducha také do své kuchyně a vyzkoušet tento klasický recept obohacený o pomerančovou šťávu.
Recept na dýňovou polévku s pomerančovou šťávou
- Nejprve si omyjte dýni Hokkaidó a pečlivě ji za pomoci lžíce vydlabejte. Postup na vydlabání je jednoduchý. Dýni opatrně rozřízneme a odstraníme veškerá semínka. Očištěnou dýni následně nakrájíme. Slupka konzumaci nevadí, neboť u dýně Hokkaidó je stravitelná a nebude dělat problémy ani při následném mixování.
- Poté vezmeme 2 šalotky (zaměnitelné za cibuli nebo stroužek česneku) a na pánvičce je zlehka orestujeme, dokud nebudou mít zlatavou barvu.
- K orestované šalotce přihodíme i nakrájenou dýni a po pár minutách zalejeme 800 ml zeleninového vývaru. Směs vaříme zhruba 30 minut, případně dokud nezměkne.
- Následně pomocí tyčového mixéru rozmixujeme a přidáme 130 ml pomerančové šťávy a 200 ml smetany na vaření.
- Po dobu minuty hladký krém vaříme a máme hotovo!
Tip na servírování: Požitku z polévky přispěje i lžíce olivového oleje navrch a hrstka orestovaných dýňových semínek. Olivový olej svou unikátní chutí doplní kdejaký pokrm a křupavá semínka kontrastují s hladkou konzistencí krému.