Aby vaše tělo správně fungovalo, musí mít dostatek vitamínů a minerálů. Jak poznáte, že vám některý z těchto důležitých prvků chybí?
1. špatné hojení ran, podlitiny, krvácivost
Při špatném hojení ran chybí tělu vitamin C, který je klíčový také pro správný imunitní systém. Organismus chrání před běžnými viry a bakteriemi, ale také proti srdečním problémům. Prokazatelně také zpomaluje stárnutí.
Nedostatek vitaminu C se projevuje:
- krvácením z nosu a dásní
- vysokým krevním tlakem
- nadváhou
- vypadáváním vlasů
Vitamin C hledejte v ovoci a zelenině. Každodenní příjem by měl být 85 mg, co odpovídá 1 pomeranči.
2. únava, kožní problémy šeroslepost
Tyto problémy se vyskytují při nedostatku vitaminu A. Ten zlepšuje imunitu, podporuje správnou funkci zraku a urychluje hojení. Člověk díky němu dobře vidí za šera a lépe rozeznává barvy.
Nedostatek vitaminu A se projevuje
- suchým okem, zánětem spojivek nebo šeroslepostí
- suchou pokožkou, výskytem akné nebo stařeckých skvrn
Vitamin A hledejte v mrkvi, špenátu, rybím tuku, dýni nebo kapustě.
3. Ekzémy, afty, sklony k depresím
Výše uvedené příznaky hlásí nedostatek vitamínů B. Obecně se jedná o B-komplex.
Nedostatek vitaminu B se projevuje
- afty, popraskanými koutky
- špatnou náladou a vysokou nervozitou
- ekzémy, akné a další problémy s pokožkou
Vitamin B hledejte v mase, rybách, játrech, luštěninách. Pro doplnění všech vitamínů B, doporučujeme užívat doplňky stravy.
4. Nespavost a řídnutí kostí
Pokud se vám zhorší stav kostí, lékař diagnostikuje osteoporózu nebo jsou kosti náchylné na zlomeniny, chybí vám vápník.
Nedostatek vápníku se projevuje:
- kazivostí zubů
- lámavostí nehtů
- svalovými křeči
- nespavostí a únavou
Vápník je obsažen v mléku, mléčných výrobcích, oříšcích a v rybách.
5. Závratě, dýchavičnost
Závratě a rychlé zadýchávání se značí na nedostatek železa. Tento minerál je důležitý pro červené krvinky a hemoglobin.
Nedostatek železa způsobuje:
- únavu
- poruchy soustředění
- chudokrevností
- nedostatkem dechu
Železo je hojně zastoupené v pestré stravě. Ve zvýšeném množství je obsažen v červené řepě, játrech, žloutcích nebo meruňkách.