Jaro v kuchyni: Inspirace pro lehké a osvěžující jarní recepty







S příchodem jara se mění i naše stravovací návyky. Po těžkých zimních jídlech se toužíme po lehkých, osvěžujících pokrmech plných jarních chutí. Podívejme se na několik inspirativních receptů, které vám pomohou využít sezónní ingredience a přinést do vaší kuchyně špetku jarního osvěžení.

1. Jarní salát s mladými listy špenátu a jahodami

Ingredience:

  • Mladé listy špenátu
  • Čerstvé jahody, nakrájené na čtvrtiny
  • Kozí sýr, nakrájený na drobné kostky
  • Pečené dýňové semínka
  • Olivový olej
  • Balzamikový ocet
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Ve velké míse smíchejte mladé listy špenátu, nakrájené jahody a kostky kozího sýra.
  2. Přidejte pečená dýňová semínka pro křupavost.
  3. Dochutíme olivovým olejem, balzamikovým octem, solí a pepřem. Jemně promíchejte a podávejte.

2. Květákový krém s medem a pistáciemi

Ingredience:

  • Květák, nakrájený na růžičky
  • Cibule, nakrájená na plátky
  • Česnek, nasekaný
  • Vývar (zeleninový nebo kuřecí)
  • Olivový olej
  • Med
  • Mletá slanina
  • Pistácie, nasekané

Postup:

  1. Na pánvi orestujte cibuli a česnek na olivovém oleji, dokud nezjemní.
  2. Přidejte nakrájený květák a restujte dalších pár minut.
  3. Přilijte vývar a nechte vařit, dokud není květák měkký.
  4. Pomocí mixéru rozmixujte na hladký krém.
  5. Dochutíme medem a osolíme podle chuti.
  6. Podávejte s mletou slaninou a nasekanými pistáciemi.

3. Jarní quinoa salát s fazolkami a bylinkami

Ingredience:

  • Quinoa, uvařená podle pokynů na obalu
  • Zelené fazolky, uvařené do měkka
  • Červená cibule, nakrájená na plátky
  • Čerstvé bylinky (petržel, koriandr, máta), nasekané
  • Olivový olej
  • Čerstvě vymačkaná šťáva z citronu
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Ve velké míse smíchejte uvařenou quinou, fazolky, nakrájenou červenou cibuli a nasekané bylinky.
  2. Dochutíme olivovým olejem a citronovou šťávou. Osolíme a opepříme podle chuti.
  3. Jemně promíchejte a nechte chvíli odležet, aby se chutě propojily.
  4. Podávejte jako předkrm nebo lehký oběd.

Tyto recepty jsou plné jarních chutí a přinesou do vaší kuchyně svěžest a radost. Využijte sezónní ingredience a bavte se při vaření!

Komentářů

komentáře