Kauza prošlého masa v libereckém KFC vyvolala vlnu pozornosti veřejnosti i politiků. Český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) požádal Evropský úřad pro bezpečnost potravin, aby situaci prověřil. Provozovatel řetězce tvrdí, že šlo o izolovaný incident, zkušenosti ze zahraničí ale naznačují systémový problém. V Dánsku totiž podobná praxe vedla k dočasnému uzavření všech jedenácti poboček KFC. Podle bývalých zaměstnanců se tam roky běžně prodávalo maso po datu spotřeby a jednoduše se přetiskávaly etikety. V Česku se po upozornění novináře Jana Tuny a následných kontrolách potvrdilo, že liberecká pobočka skutečně prodávala prošlé maso, což vedlo ke správnímu řízení a teoretické pokutě až 50 milionů korun. Firma AmRest se brání, že maso nebylo určeno k prodeji, inspekce ale tvrdí opak. Evropské a české orgány nyní pokračují v kontrolách, aby zajistily, že podobné incidenty neohrožují zdraví spotřebitelů.
-
Europoslanec Tomáš Zdechovský požádal Evropský úřad pro bezpečnost potravin o prověření kauzy.
-
Liberecké KFC bylo zjištěním inspekce spojeno s prodejem prošlého masa.
-
Firma AmRest se brání, inspekce pokračuje v kontrolách a případném správním řízení.
Problém, který přesahuje hranice Česka
Kauza prošlého masa v KFC není unikátní jen pro český trh. V Dánsku byla po odhaleních podobné praxe dočasně uzavřena všechna pobočky a vyšlo najevo, že tam maso po datu spotřeby přetiskávali zaměstnanci, aby mohlo být prodáno. Zkušenosti ze zahraničí tak naznačují, že se může jednat o systémovou slabinu v řízení kvality některých poboček řetězce. Evropské instituce mají nyní povinnost zkontrolovat, zda podobné riziko hrozí i jinde v EU a zajistit bezpečnost potravin pro spotřebitele.
V Česku inspekce prováděla kontroly KFC už na začátku letošního roku, a to v rámci novely zákona o potravinách. Před 12. srpnem uskutečnili inspektoři zhruba 70 kontrol, přičemž u devíti byly zjištěny menší prohřešky a u dvou případů dokonce bakteriální kontaminace. Výskyt prošlého masa v liberecké pobočce tak není izolovaným jevem, ale potvrzuje rizika spojená s nedodržováním bezpečnostních standardů.
Společnost AmRest, provozující KFC v Česku, na sociálních sítích uvedla, že maso nebylo určeno k prodeji a že standardy bezpečnosti dodržuje. Přesto podle inspekce bylo maso uloženo u ostatních surovin pro přípravu pokrmů a nebylo označeno jako vyřazené, což představuje porušení zákona. Teoreticky tak firmě hrozí pokuta až 50 milionů korun.
Podle agrárního analytika Petra Havla jde o závažné porušení zákona, pokud by se produkty z prošlého masa dostaly k zákazníkům. Provozovny tohoto typu musí mít zpracovaný systém předcházení rizikům, jeho účinnost je však podmíněna pravidelnou kontrolou a dohledem.
Článek pokračuje v galerii níže
Zdroj: facebook.com, instagram.com, pro rešerši a text byla využita umělá inteligence.